Foto door: Evelyn Prins, Onbeperkt Puur

Foto door: Evelyn Prins, Onbeperkt Puur

December. De maand van de losse eindjes. Opdrachten afronden, evalueren en vooruit plannen. Je knippert met je ogen en 2018 staat voor de deur. Er moet nog zoveel! Je wilde ook eigenlijk (meer) gaan bloggen dit jaar. Is dat er wel van gekomen? En zo niet, geef je het dan op? Of geef je jezelf nog een nieuwe kans? Ik ga zelf voor het laatste, en ik wil jou ook graag inspireren voor het schrijven van wat laatste artikelen om het jaar positief bloggend af te sluiten.

 

In dit artikel geef ik je 5 ideeën voor blogartikelen die je kunt schrijven aan het eind van het jaar.

 

1. Mijn Moment van 2017

Schrijf een persoonlijk blogartikel dat antwoord geeft op de vraag: “Wat is jouw moment van het afgelopen jaar?” En omschrijf dit moment in maximaal 500 woorden. Plaats er een mooie foto van jezelf bij en deel dit bericht met je netwerk. Nodig de mensen in jouw eigen netwerk uit om dezelfde vraag te beantwoorden in een persoonlijk blogartikel of vlog. Als je dit blogbericht deelt op social media, kan dat met de hashtag #mijnmoment2017. Mijn Moment is een initiatief van Henk-Jan Winkeldermaat van PunkMedia en bestaat al sinds 2003. Lees meer mooie persoonlijke verhalen op de website van MijnMoment, Of lees mijn eigen moment van 2017.

 

2. De beste …. 

Blik terug op het jaar door een blogartikel te schrijven over bijvoorbeeld je 10 bestverkochte producten (of diensten), de 10 leukste ontmoetingen van afgelopen jaar, de 10 meest bijzondere boeken die je las, de 10 leukste vragen die je kreeg op de mail, de 10 beste Instagram foto’s van jouw account. Kom je niet aan 10? Kies dan 7, 5, of 3. Het gaat om het idee natuurlijk.

 

3. Wat heb je geleerd in 2017?

Je blog is de ultieme plek om te laten zien wat jij aan kennis in huis hebt, waarmee je je klanten verder kunt helpen. Jij bent immers de expert in je vak. Jij weet er alles over én leert nog elk jaar opnieuw. Nieuwe vakkennis, nieuwe inzichten, nieuwe tools. Wat was er in 2017 nieuw voor jou, waar heb jij in geïnvesteerd, waar heb jij je in verdiept, meer over geleerd en wat kun je dus meenemen aan nieuwe kennis naar 2018? Schrijf hier een blogartikel over en vertel daarin wat je geleerd hebt én wat de meerwaarde daarvan is voor jouw klant (lezer / volger).

 

4. Wat is er terechtgekomen van… 

Had jij aan het begin van dit jaar goede voornemens? Voor jezelf? Voor je bedrijf? Heb je ze gedeeld? Of heb je misschien een artikel geschreven met trends en voorspellingen in je vakgebied? Schrijf een blogartikel waarin je dit evalueert. Blik terug op wat je goede voornemens waren, op wat je toen schreef, hoe je deze punten door het jaar heen ervaren hebt, wat je er nu (eind december) van vindt of wat je conclusie is.

 

5. Trends voor 2018 in jouw vakgebied

Je hoeft geen trendwatcher te zijn om de trends voor het komende jaar in jouw vakgebied te verzamelen en daar jouw eigen mening over te geven. Ik deed het met de blogtrends voor 2017. Jij kunt het ook doen voor jouw vakgebied. Schrijf een artikel over de trends of voorspellingen van jouw beroep, jouw branche of vakgebied en vertel erbij wat jouw eigen gedachten daarover zijn. (En zet in je agenda meteen een reminder voor over 12 maanden, dat je een artikel schrijft om er op te evalueren ;-)).

 

Bonus: 6. Goede voornemens

Voor jezelf heb je vast al een klein (of groter) plan op papier staan. Een lijstje met voornemens of doelen voor 2018. Hier kun je natuurlijk ook een blogartikel over schrijven. Laat je lezers weten wat je plannen zijn. Je voornemens. Wat wil jij doen, beleven en hebben in 2018? Hoe wil je dat aanpakken en bereiken? En als je een klein stapje verder wilt: welke hulp heb je daar voor nodig, en van wie? Wie weet komt er uit onverwachte hoek een helpende hand die je verder brengt bij het waarmaken van je goede voornemens.

 

Schrijf, schrijf, schrijf

Als je net als ik het bloggen echt weer wilt oppakken voor je bedrijf, dan is het belangrijkste dát je schrijft. Schrijven, schrijven, schrijven. Hoe meer je schrijft, hoe meer écht waardevolle artikelen er ook uit je vingers het scherm op rollen die je kunt delen met je klanten, lezers, volgers.

 

Oefening

Kies voor deze laatste week van het jaar nu één van bovenstaande ideeën en schrijf je eigen blogartikel hierover. Publiceer hem op je blog. Deel je artikel via social media en zet je link hieronder in de reactie’s, dan kom ik ook even bij je lezen.

 

Meer inspiratie & support nodig?

Heb je toch nog wat twijfels over je eigen blogkunsten? Weet je wel dat het goed is voor je bedrijf, maar heb je toch moeite met het krijgen van inspiratie, het vertalen van ideeën naar blogartikelen, het vinden van verhalen, of het volhouden van een blogritme? Doe dan mee met ’52 weken bloggen in 2018′. In dit jaarprogramma krijg je wekelijkse inspiratiemails en oefeningen voor je blog (52 stuks in totaal), je wordt lid van de besloten Bloggersclub, je mag alles vragen wat je maar wilt en krijgt liefdevolle support. Dat alles voor een eenmalige investering van 50 euro (exclusief btw). Lees op deze pagina meer over ’52 bloggen’ en meld je aan.

2 reacties

  1. Wat een mooi moment heb je beschreven in je Facebook-post Hannah. Daar mag je met recht trots op zijn, en het is een ingang naar nog veel meer mooie momenten in 2018!

Comments are closed.