Vaak krijg ik van mede-ondernemers en bloggers te horen dat mijn teksten zo lekker lezen. Een talent? Of kun jij dat ook? Ik denk het laatste. Ook jij kunt een vlotte tekst schrijven die lekker leest, de aandacht vasthoudt en zelfs actie of reacties kan oproepen. Probeer het maar eens met de onderstaande tips:

Tip 1: Begin met het belangrijkste
Sla lange inleidingen over. Jouw lezer bepaalt in slechts 2 seconden of je tekst de informatie geeft die zij zoekt. Een of twee regels zijn genoeg om je lezer te raken.

Tip 2: Schrijf zoals je praat
Knoop deze tip in je oren: schrijf zoals je praat. Het is niet nodig om opeens deftige schrijftaal te gebruiken in je teksten. Niet in je webteksten, maar zeker ook niet op je blog. Die tijd zijn we al lang voorbij. Het verschil tussen schrijftaal en spreektaal wordt sowieso steeds kleiner door alle digitale communicatiemiddelen. Probeer te schrijven zoals je tegen een kennis op een verjaardag praat.

Tip 3: Schrijf in actieve zinnen
Een lekker lezende tekst staat of valt met de gekozen werkwoordstijden. Het beste schrijf je in actieve zinnen. In de tegenwoordige tijd. Vermijd daarom het werkwoord zullen in je teksten. Dit woord gebruik je in de toekomende tijd. Het is niet fout, maar het leest minder lekker:

a) Zij zullen volgende week naar de markt gaan.
b) Zij gaan volgende week naar de markt.

De schrijver gebruikt in de eerste zin de toekomende tijd, en in de tweede zin de tegenwoordige tijd. Ook al gaat het om een activiteit die volgende week pas plaatsvindt.

Tip 4: Gebruik geen voorzetseluitdrukkingen
Wat is een voorzetseluitdrukking? Dat is een vaste combinatie van één of meer voorzetsels, zoals: met betrekking tot, in het kader van, door middel van. Ze maken zinnen vaak moeilijker, vager en lastiger te lezen dan nodig is. En het mooie van deze uitdrukkingen? Je vervangt ze heel makkelijk voor één ander voorzetsel. Zo gebruik je door of met in plaats van door middel van en over in plaats van met betrekking tot.

Tip 5: Schrijf korte alinea’s
Een lekker lezende tekst is vaak opgebouwd uit meerdere korte alinea’s. Met genoeg witruimte tussen de stukken tekst. Soms met tussenkopjes, maar dit hoeft niet persé als het niet bij je past. Belangrijk is om je tekst overzichtelijk te houden. Alinea’s van maximaal 10 regels. Zo heeft je lezer snel door of jouw tekst de informatie geeft waar zij iets aan heeft én leest het lekker weg.

Ik hoop dat bovenstaande tips jou verder op weg helpen bij het schrijven van je eigen lekker lezende teksten. Maar heb je nog vragen? Stel ze gerust hieronder, ik help je in mijn volgende blogartikelen graag nóg verder.

4 reacties

  1. Fijne tips. Ik heb het idee dat het mij aardig lukt. Maar blijf mijn teksten zeker 3x overlezen om te kijken of de zinnen lopen en niet te lang zijn.

Comments are closed.