Het lastigste van bloggen, is dat je ook nog zelf de eindredactie moet doen. Moeilijk, want je hebt al een uur of langer naar je artikel zitten staren, en moet er nu nóg een keer doorheen om zinnen te verbeteren. Je wilt fouten eruit halen en checken of het écht lekker leest.

Vandaag daarom een aantal tips om je moeiteloos en sneller zelf je artikelen te laten redigeren:

Tip 1
Edit niet terwijl je schrijft. Als je probeert te verbeteren terwijl je schrijft zal dat je creativiteit verminderen en je laten stokken met schrijven. Blijf lekker in de flow en blijf schrijven tot je klaar bent. Besteed tijdens de eerste schrijfronde geen aandacht aan schrijffouten, details of andere onzuiverheden. Verbeteren doe je later.

Tip 2
Neem afstand. Als je niet vast zit aan een deadline, is het goed om je blogartikel even te laten voor wat het is. Soms is het zelfs handig om pas de volgende dag verder te schrijven. Als er 24 uur tussen het eerste woord en de laatste zin zit zul je beter kunnen zien wat je moet verbeteren.

Als je geen 24 uur hebt, doe dan even iets totaal anders voor je gaat verbeteren. Een fysieke taak helpt mij altijd (zoals een stukje wandelen).

Tip 3
Print je blogartikel. Ga weg bij je computer en lees het artikel op papier. Pak een stift en onderstreep de spelfouten.

Tip 4
Lees je artikel hardop. Als je je tekst hardop voorleest aan jezelf, hoor je veel beter waar je hapert, en waar dus de kromme zinnen zitten.

Tip 5
Doe geen 2 dingen tegelijk. Verbeter eerst alle spelfouten, en begin dan weer bovenaan en verbeter de zinnen die nog niet 100% lekker lopen.

Tip 6
Als een zin echt niet loopt, sleutel er dan niet teveel aan, maar schrijf de hele alinea opnieuw.

Tip 7
Laat iemand anders je artikel lezen. Je partner, een buurvrouw met taalgevoel, een vriendin. Iemand anders kijkt met een frisse en andere blik en haalt er vaak toch nog wel een puntje uit. Zelfs als je denkt dat je foutloos bezig bent.

Heb je niemand in je omgeving die even met een frisse blik wil meekijken naar je tekst? Of wil je graag al je teksten laten nakijken voor publicatie, maar je omgeving daar niet mee belasten? Dan kun je ook de Nakijkservice gebruiken.

Succes met deze tips!

Als je nog vragen hebt, dan hoor ik dat natuurlijk graag.