Ze zeggen wel eens: ‘vroeger was alles beter’. Ik ben het niet altijd met die uitspraak eens. Maar ik koester vroeger wél. Ik hou van vintage spullen, van oude ambachten en technieken, van mooie herinneringen, wijze lessen van oudere mensen en ervaringsverhalen uit tijden die zijn geweest. Het is niet voor niets dat mensen al eeuwenlang verhalen aan elkaar vertellen in beeld en woord. Om herinneringen te koesteren en levenslessen te delen. Geschiedenis is er om van te leren. Het is goed dat het wordt vastgelegd. Voor nu en voor later.

Van een fenomeen als ‘bloggen’, wat nog relatief zó jong is, is al een geschiedenisboek verschenen. Toen ik laatst opeens zo verlangde naar het bloggen van vroeger, herinnerde ik me dit boek: ‘Bloghelden’ van Frank Meeuwsen. Ik zocht het op in een van de verhuisdozen, en begon te lezen. Ik was weer even terug in ‘de begintijd’.

Schrijver Frank heeft de eerste 10 jaar van het bloggen vastgelegd op papier. Het ontstaan van het bloggen. Zoals in het voorwoord omschreven staat: ‘Het boek lezen is een feest der herkenning. Wat vergeten was of weggedrukt komt boven. De glans, de pracht, de kracht. De rans, de bagger, de zut…  De experimenten, de groei, de bloei.”

En groeien en bloeien, dat dééd het bloggen. Tot wat het vandaag de dag is (al gaat het boek niet zó ver).

Dit is een fijn boek voor als je als blogger anno 2017 wilt weten waar het fenomeen bloggen ooit mee begonnen is. Met informatie, onderzoeksresultaten én interviews. Wie waren de bloggers van het eerste uur? De pioniers? Waarom deelden zij wat ze deden? Hoe ging het bloggen in die tijd eigenlijk? Er waren nog geen ‘een-klik-en-klaar-blogs’! Er kwam nog technische kennis bij kijken.

Ik heb genoten van de trip-down-memory-lane. (En nee, ik sta zelf niet in het boek. Daarvoor was mijn blog in die tijd te klein en onschuldig ;-))