Ik kreeg een lezersvraag binnen! Superleuk, en ik beantwoord ze graag. Sieradenmaakster en glasblazer Joosephiene van ‘Just a drop of water’ vroeg me naar aanleiding van een eerder geschreven blogartikel over de Nederlandse taal:

“Hoe zit het met Bij dezen vs Bij deze. Volgens mij is het eerste correct, maar wordt het tweede getolereerd. Volgens mijn collega is mijn e-mail “fout” als ik schrijf: Bij dezen ontvangt u de offerte. Wat is correct? (en wat mag nu wel of niet?)” – Joosephiene

Een hele goede vraag! Want ja, hoe schrijf je dat nou in goed Nederlands? Puur op kennis en ervaring zeg ik: allebei is goed. Als ik dit even voor de zekerheid check bij de grote Nederlandse taalinstituten, blijkt inderdaad dat ik gelijk heb. En jij dus ook Joosephiene!

De uitleg:

Bij dezen is een vaste verbinding met een oude naamvalsvorm. In ouderwets Nederlands volgde vroeger op een voorzetsel als bij de derde naamval. De derde naamval is herkenbaar aan de uitgang –n. De uitgang -n is bewaard gebleven in sommige vaste verbindingen in de Nederlandse taal. Zogeheten ‘versteende’ naamvalsvormen. Een van die versteende naamvalsvormen is ‘bij dezen’, wat vooral vaak in formele brieven voorkomt.

Naast bij dezen is ook het afgeleide en wat minder formele ‘bij deze’ gangbaar geworden. Tegen deze vorm is geen bezwaar. (Bron: Taaladvies.net)

Mijn persoonlijke tip? Wil je het vraagstuk over ‘bij dezen’ of ‘bij deze’ omzeilen? Gebruik dan een alternatieve omschrijving als ‘hierbij’. Het is minder formeel, maar er zullen geen vraagtekens vallen over wel of geen -n, en elke ontvanger van je mail weet precies wat je bedoelt.

Heb jij nou ook een prangende “Hoe schrijf je….” vraag? Stel hem hieronder, of mail me! Dan geef ik de volgende keer in mijn blogartikel antwoord op jouw taalvraag.