Hoe schrijf je fair trade of fairtrade? Los, met spatie. Of aan elkaar? In dit blogartikel lees je alles over de schrijfwijze van fair trade.

Bij het schrijven en redigeren van teksten voor mijn klanten, lopen we regelmatig tegen woorden of taalconstructies aan waarvan de spelling vraagtekens oproept. Eerder schreef ik in de serie ‘Hoe schrijf je…?’ al over het gebruik van de ‘w’ in jou/jouw, en of het nu bij deze of bij dezen is. Vandaag neem ik je mee in een term waarbij de vraag is of het aan elkaar of met een spatie ertussen geschreven moet worden.

 

Hoe schrijf je fair trade?

Sandra van webwinkel Almirah komt regelmatig naar mijn schrijfcafé in Zeewolde om samen aan haar teksten te werken. Bij haar laatste blogartikel over fair trade inkopen bij de groothandel, liepen we aan tegen de vraag of je fair trade los van elkaar schrijft, of aan elkaar. Kijk, dat vind ik nou ook leuke vragen om hier te behandelen. Misschien lopen er meer bewuste ondernemers tegenaan?

 

Wat betekent fair trade?

Eerst even naar de betekenis van deze Engelse term. Wat betekent de term ‘fair trade’ in het Nederlands? De letterlijke vertaling van ‘fair trade’ is ‘eerlijke handel’. En wat is dan ‘eerlijke handel’? De website VanDale.nl zegt hierover:

fair trade (dem en v)
1. handel waarbij aan producenten in derdewereldlanden een als rechtvaardig beschouwde prijs wordt betaald. 

En op Wikipedia lezen we:

Eerlijke handel of fair trade is een term die met name in de westerse wereld wordt gehanteerd als beschrijving van internationale handel die gericht is op duurzame ontwikkeling in ontwikkelingslanden, met name bij de export van zulke landen naar rijkere westerse landen. Fair trade duidt op een streven om bijvoorbeeld koffieboeren, cacaoboeren of bananenboeren in Latijns-Amerika, Afrika en Zuidoos-Azië voor hun exportproducten een prijs te geven die in verhouding staat tot de werkelijke productiekosten, en niet een prijs die wordt bepaald door de verhoudingen op de internationale markt.”

Er zijn een aantal fair trade keurmerken, zoals van Oxfam Wereldwinkels, Max Havelaar en UTZ. Fair trade producten worden onder andere verkocht in wereldwinkels, WAAR-winkels, supermarkten, warenhuizen, natuurvoedingswinkels en bij webwinkels.

 

Schrijf je fairtrade los of aan elkaar?

Het is je misschien al opgevallen in dit blogartikel, maar fair trade schrijf je dus inderdaad los van elkaar. Met een spatie tussen de beide woorden. Het is een zogeheten ‘Engelse woordgroep’. Een koppeltje woorden dat bij elkaar hoort, maar twee losse woorden zijn. Net als in het Nederlands: ‘eerlijke handel’.

Wil je meer weten over de schrijfwijze en het gebruik van woorden als ‘fair trade’ of andere woorden die jij nodig hebt voor je webteksten? Laat gerust een reactie achter, of mail me je specifieke vraag.