Soms komt de inspiratie voor een blogartikel in de meest onverwachte vorm langs. Een tijdje terug kwam ‘opzij opzij’ in mijn hoofd. Vanuit het niets, leek het wel. Ik vroeg me af waarom, want ik geloof niet meer in toeval. Ik zocht het lied van Herman van Veen op via YouTube en luisterde er met aandacht naar:

En wat kwam er veel in me op! Wat was het onverwachts inspirerend om dit oude lied weer eens te horen.

Waar ik hem vroeger nog een beetje suffige man vond (sorry Herman!), zag, hoorde en voelde ik nu voor het eerst dat hij een echte kunstenaar is. Bizar hoe je visie op iemand door één intuïtieve ingeving opeens kan veranderen. Hij heeft eigenlijk een hele fijne, warme, rijke stem. Een stem die ik vroeger lijzig vond, maar nu heel prettig om naar te luisteren.

De begeleiding op dwarsfluit deed ook iets met me. Ik heb dit instrument slechts 7 jaar bespeeld, maar het heeft een blijvend plekje in mijn hart. Het horen van dwarsfluitmuziek ontroert me áltijd. Ik weet nog niet waarom, maar ik neem het zoals het komt en vertrouw erop dat het zo moet zijn.

 

Ja, maar éérst nog even….

De tekst van ‘opzij opzij’ is zo simpel, maar lijkt zó doordacht en zegt zóveel. Het doet me denken aan mijn eigen leven van de afgelopen tijd. Huis megasnel verkopen, verhuizen, langdurig logeren, verbouwen, weer verhuizen en daarna een nieuw leven opbouwen. Maar niet op de manier zoals ik het voor ogen had. Het werd een leven vol geren, gevlieg, gehaast en ‘oh wat zijn we druk’, nee ik heb nu geen tijd voor een spontane speeldate of een bakkie. Ik moet nog dit, ik wil nog dat. Ja, maar éérst…

De tweede stem in dit lied geeft me de boodschap dat we het niet alleen doen. We jagen elkaar op met meer, groter, beter, best. Maar als dat zo is, kunnen we dan ook samen een tandje terug doen? Het samen rustiger aan doen? Letterlijk vertragen, maar ook figuurlijk. Meer tijd voor elkaar nemen. Meer échte aandacht? Meer tijd om stil te staan. Meer om je heen durven kijken om dingen op te merken. Meer tijd om te leven. Meer tijd nemen om het leven te beleven?

Inspiratie ligt voor het oprapen. En soms wordt het op onverklaarbare wijze door je innerlijke gids ingefluisterd. De vraag is of je luistert en zo ja, wat je er mee doet.

Heb jij ook wel eens van die onverwachte ingevingen & inspiratiemomenten? Wat doe je daar dan mee?