Je zit er klaar voor, op je zelfgekozen vaste moment van de dag. Je hebt je voorgenomen om te bloggen. Je móet nu schrijven. Die grote kop thee naast je is bijna leeg en je staat op om nog maar eens een mok te vullen. Je hoofd maakt overuren. Waar moet je over schrijven? Wat moet je schrijven? Hoe begin je? Je raakt een beetje gefrustreerd of boos. Nu zit je eindelijk achter je computer en dan komen er geen woorden?

Dit is heel herkenbaar! Ik had het ook in het begin. Dan zit je helemaal klaar en krijg je geen letter op papier. Is dat erg? Nee. Kun je er wat aan doen? Ja. Dus laat je niet uit het veld slaan met gedachten als ‘zie je wel, ik kan het niet’ of ‘morgen weer een nieuwe dag’.

Je moet inderdaad nu schrijven… en ik heb inmiddels een paar trucjes om te beginnen of door te gaan als je vastloopt:

Schrijf je los

Probeer jezelf eerst los te schrijven. Pak papier en een pen. Of doe het direct op de computer, maar zelf vind ik pen en papier nog altijd heel fijn hiervoor. Zet een kookwekkertje op 10 minuten en begin met vrij schrijven. Dus niet voor je blogartikel, maar gewoon álles opschrijven wat er in je opkomt. Welke dag het vandaag is, hoe je dag begon, hoe je er nu bij zit, wat je gedaan hebt, wat je nu wilde gaan doen…. Schrijf alle gedachten op die in je hoofd opkomen. En als je even niet meer weet wat je nog meer moet schrijven, dan schrijf je dat op. “Ik weet nu niet meer wat ik moet schrijven.”. Je gaat net zo lang door met schrijven tot je wekkertje na 10 minuten gaat.

Wedden dat er dan opeens woorden zijn voor je artikel? Een idee? Of één enkele zin die je verder kunt uitwerken? En zo niet, dan is je hoofd in elk geval lekker leeg van afleidende gedachten en kun je fris verder.

Leg je perfectionisme opzij

Je hoeft niet persé na dit schrijfmoment een afgerond blogartikel te publiceren. Je mag gewoon een kladversie schrijven, waar je morgen mee verder gaat. Dit conceptartikel kan zelfs nog vol met fouten staan. Of zinnen die niet lekker lopen. Het gaat er eerst om dat je je verhaal in grote lijnen op papier krijgt. Het finetunen en herschrijven kan morgen op jouw schrijfmoment. De puntjes op de i die dag erna en dat je op dag vier pas publiceert. Dat mag en kan gewoon.

Stap achter je computer vandaan en spring tien keer op en neer

Hahaha wàt? Dat is een grapje zeker? Nee hoor, probeer het eens? Spring als een malle op en neer. Recht, of in jumping jacks. Dans door de kamer, zing mee met de radio. Doe gewoon even lekker gek. Je moet vast lachen om jezelf. Dat je daar zo opeens staat te springen. Dat geeft een ander soort energie. En misschien wel een aanleiding om een blogartikel te schrijven?

Wat mijn eigen struikelblok is bij het schrijven en publiceren van blogartikelen? Dat ik er niet altijd direct een passende foto of ander beeld bij heb.

Maar ik laat me daar niet meer door tegenhouden en dus publiceer ik vandaag een blog zonder plaatje. Moet ook wel eens kunnen.

Ik kan altijd later nog een foto toevoegen.

Lang leve online werken 🙂

Zit je echt vast en wil je eens met me sparren hoe je verder kunt? Neem gerust contact op.

Of kom naar het volgende schrijfcafé, dank ijken we samen naar je tekst!