De ‘over mij’ pagina is met stip de moeilijkste pagina om te schrijven voor je website. Wat zet je er op? Wat moet je vertellen over jezelf? Wat juist niet? Blijf je algemeen met korte feitelijke informatie over je opleiding en ervaring? Of schrijf je een persoonlijk verhaal waarin je karakter naar voren komt? Waar ligt de grens tussen persoonlijk en privé? Zitten ‘ze’ wel te wachten op een tekst over jou? Is dat geen egotripperij?

 

Er is geen goed of fout.

Onthou als allereerste: er is geen ‘goed’ of ‘fout’. Deze tekst draait volledig om je persoonlijke smaak en stijl. Er is geen ‘over mij’ – politie die bepaalt wat er wel en niet kan. Wat er wel en niet hoort. Dat is het mooie: zoveel mensen, zoveel wensen. Iedereen is uniek, dus elke ‘over mij’-pagina is uiteindelijk ook uniek. Er is niemand met exact dezelfde mix aan karaktereigenschappen, kennis, vaardigheden, talenten, interesses, passie of missie zoals jij.

Maar dat maakt het nog niet makkelijker. Daarom hieronder wat tips bij het schrijven van je eigen ‘over mij’ pagina.

 

Tip #1: Stap in de rol van lezer

Mijn eerste tip? Draai het eens om. Zie jezelf als de lezer. Stel dat iemand zoekt om je te helpen bij een uitdaging of probleem, of je bent op een website of blog met interessante informatie. Met welke reden kijk je dan naar de ‘over mij’ op een website? Wat wil je zelf van iemand weten? Of beter nog: naar welk gevoel ben je op zoek? Je hebt misschien al interessante artikelen van deze persoon gelezen, of het aanbod aan producten en diensten bekeken waarmee ze jou kan helpen bij jouw vragen of problemen. Als ik mezelf als voorbeeld neem, is dat om uit te vinden wie achter de producten/diensten, of de informatie zit. Wat is de afzender voor mens? Voel ik een klik? Spreekt diegene me aan? Welke talenten en eigenschappen heeft deze persoon? Hoe komt hij of zij aan de kennis en informatie? Met welke motivatie of missie deelt diegene zijn/haar kennis? Wat drijft hem of haar om dit werk te doen?

 

Tip #2: Schrijf zoals je praat

Belangrijk als je je ‘over mij’ pagina zelf schrijft, maar ook bij alle andere webpagina’s is dat je je eigen woorden gebruikt. Je eigen ‘tone of voice’. Dat klinkt sjiek, maar is niets anders dan deze tip: schrijf zoals je praat. Beeld je in dat je ideale lezer (of klant) echt tegenover je zit aan tafel, of naast je op de bank. Gebruik de woorden zoals je je verhaal tegen hem of haar zou vertellen. Op die manier maak je je tekst ongemerkt al een stuk persoonlijker en echter.

 

Tip #3: Zorg voor zelfkennis

Wat je vaak tegenhoudt in het schrijven over jezelf, is dat je niet weet wat jou bijzonder maakt. Veel talenten die je hebt, zie je zelf niet. Het zijn dingen die jou moeiteloos afgaan en je daarom niet als speciaal ervaart. (“Ja, maar iedereen kan dit toch / ziet dit toch / denkt er toch zo over?”) Het is net als met eigenschappen. Je weet misschien wel dat je creatief en zorgzaam bent, dat zijn dingen die je automatisch doet, maar hoe uit je dat in een tekst? Het belangrijkste van een ‘over mij’ pagina is dat je laat zien wie je bent. Makkelijker gezegd dan gedaan, dat weet ik.

 

Onder het topje van de ijsberg… 

Misschien herken je het wel dat als je worstelt met je ‘over mij’ pagina, die pagina an sich het topje van de ijsberg is. Onder water speelt er vaak een zoeken naar ‘Wie ben ik eigenlijk?’, ‘Wat kan ik?’ en ‘Wat wil ik?’ Het zijn existentiële vragen die zelfs teruggaan naar oervragen’ zoals ‘Waarom zijn wij hier op aarde?’,  ‘Wat is de zin van het leven?’ en ‘Wat is mijn rol daarin?’ – Die laatste vraag in andere woorden: ‘Wat is mijn zielsmissie?’, ‘Hoe kom ik daar achter?’ en ‘Hoe communiceer ik daarover?’

Zorg dat je goed onderzoek doet naar jezelf, dat je helder hebt wie je bent, wat je kunt en wat je wilt. Zodat je daar ook helder over kunt schrijven.

 

Vragen om over na te denken

Neem de volgende vragen eens voor je en denk er over na. Hoe is dit voor jou:

  • Wie ben je?
  • Wat is je passie?
  • Wat doe je het liefste?
  • Voor wie doe je dat?
  • Waar lopen die mensen tegenaan?
  • Wat kun jij voor die mensen betekenen?
  • Hoe ben je hier terechtgekomen?
  • Wat is jouw verhaal?

 

Tip #4 : Wees niet bang om het anders te doen.

Wees eerlijk en open, durf jezelf te zijn. Durf anders te zijn dan ‘hoe het hoort’. Wie zegt dat het zo ‘moet’? Vroeger had ik er niet zo’n last van om te vertellen wie ik was, waar ik van hield en wat me bezighield (zowel overdag als ’s nachts). Ik was een open boek. Thuis, op het werk, bij de bushalte en op mijn blog. Tot er online misbruik werd gemaakt van mijn openheid en ik als startend freelancer te veel ging nadenken over ‘hoe het eigenlijk hoort’. Daar ging het mis. Ik maakte me opeens druk over professioneel overkomen, dat ik een missie, visie en strategie moest hebben als ondernemer en dat alles wat ik deed en schreef perfect moest passen bij die drie. Lange tijd liet ik me daarna tegenhouden in het laten zien van mezelf online. Het ging bedacht. Steeds met in mijn achterhoofd ‘wat zullen ze wel niet vinden of denken’. Waarbij ze de vleesgeworden verschijningen waren van mijn overbezorgde innerlijke criticus. Inmiddels weet ik beter. Ik kán niet anders dan mezelf ZIJN en schrijven als mezelf,  over mezelf en vanuit mezelf. Want mijn kennis, ervaring en inzichten helpen anderen ook weer op hun pad.

 

 

Ben jij ‘mijn soort mens’?

Hou dus bij het schrijven van je eigen ‘over mij’  pagina altijd in je achterhoofd dat het enige dat jouw websitebezoeker, volger, potentiële klant wil weten is: ‘Ben jij mijn soort mens’? Resoneert het? Is onze energie hetzelfde? Hebben wij een klik? Kunnen wij door een deur? Begrijp jij mij? Heb ik het vertrouwen dat jij mij kunt helpen? En dan maakt het niet uit wat je letterlijk schrijft, zolang het maar open en eerlijk uit jezelf komt. Zolang jij maar gewoon jezelf bent.

 

Wil jij graag eens advies over jouw ‘over mij’ pagina? Stuur me gerust een berichtje! 

Kom samen schrijven bij het Schrijfcafé!

Kom jij deze maand gezellig samenwerken tijdens het Schrijfcafé voor ondernemers in Zeewolde? Met je laptop aan tafel naast gemotiveerde mede-ondernemers en met mij als je persoonlijk schrijfcoach om je te helpen?

Dinsdag 12 maart 2019

Donderdag 28 maart 2019

Dinsdag 9 april 2019

Liever 1 op 1 werken? 

Werk jij liever 1 op 1 samen aan je teksten? Jij en ik samen achter de laptop aan een tafeltje? Mijn volledige aandacht en creatieve brein in actie voor jouw teksten? Dat kan!  Boek jouw 1-op-1 Schrijfcafé.

Mail me gerust als je nog een vraag hebt:
petra@studioschrijf.nl